Cvetni bonton

DA LI ZNATE ZNAČENJE CVEĆA KOJE POKLANJATE VOLJENIM OSOBAMA?

U našem prethodnom blog post-u (Šta je cvetnizid.com?) govorili smo o cveću, cvetnim aranžmanima i cvetnim zidovima ali ne i o karakteristikama cveća.

Poznato je da je cveće izraz ljubavi i pažnje, način iskazivanja dobrih namera i lepih želja ali da li ste se ikada zapitali kakvu poruku nosi konkretan cvet koji poklanjate i njegova boja? U produžetku teksta saznaćete sve zanimljive pojedinosti iz oblasti cvetnog bontona koje možda niste znali a koje Vam mogu pomoći prilikom odabira buketa za određenu priliku.

Tradicija poklanjanja cveća datira još iz XII veka i dolazi nam iz Kine i Japana. Međutim, ovaj običaj su Evropljani prihvatili tek tokom XVIII veka i uglavnom su mu pribegavali da bi izrazili romantična odnosno ljubavna osećanja.

Pravila darivanja cveća su vrlo jasna. Cveće ćete poneti na dar domaćici samo ukoliko ste privatno pozvani u njen dom. Ukoliko je poziv služben, bez obzira da li je u pitanju koktel, zabava ili večera – cveće ćete poslati pre ili nakon događaja.

Muškarci poklanjaju samo sečeno cveće, međutim kao i svako pravilo i ovo poznaje izuzetke. Cveće u korpi ili saksiji muškarac može pokloniti domaćici samo ukoliko je neoženjen i uz to i porodični prijatelj. Sam izbor cveća zavisi od osobe koja cveće daruje, međutim bilo bi dobro obratiti pažnju na nekoliko pojedinosti poput dužine drške cveća (radi lakšeg aranžiranja) i njegove svežine. Takođe postoji pravilo da se u buketu mora naći neparan broj cvetova, odnosno drški. Dame damama takođe mogu pokloniti cveće u saksiji, ali i ovde postoji par izuzetaka – poput suncokreta, koji se može pokloniti u formi buketa bliskoj prijateljici.
Buketi se mogu lično predati ili poslati. Ukoliko se odlučite da lično predate cveće, imajte na umu da buket prilikom pozdrava predaje muškarac, ukoliko idete u posetu u paru. Ako se odlučite da pošaljete cveće, razmislite o prigodnoj kartici koja će ići uz buket, sa kratkom porukom.

Još jedno interesantno pravilo koje se odnosi na dame jeste da se smatra vrlo pristojnim ukoliko buket stavite u vazu odmah nakon što vam je uručen. Na taj način ćete gostima staviti do znanja da Vam se poklon dopada.

CVEĆE KAO ZNAK PRIJATELJSTVA

Cvetni bonton je vrlo jasan kada govori o darivanju cveća. Opšte pravilo glasi da dame damama poklanjaju cveće koje je isključivo u saksiji, ali postoje određeni cvetovi koje možete pokloniti prijateljici, koje će ona kasnije aranžirati u vazi. Odličan izbor je suncokret. Veličina cveta igra bitnu ulogu prilikom tumačenja poruke koju ovaj cvet nosi. Opšti simbol suncokreta je zajedništvo i prijateljstvo, no, ukoliko se odlučite mali suncokret na ovaj način iskazujete obožavanje prema osobi kojoj poklanjate cvet. Ukoliko je suncokret koji darujete veliki – na vrlo diskretan način saopštavate osobi kojoj ga darujete koliko Vam je stalo do nje/njega ili koliko ste ponosni na vaš odnos.

CVEĆE KOJE SIMBOLIZUJE DIVLJENJE

Ukoliko je još uvek rano za poruku „Volim te!“ postoji veliki broj cvetnih kombinacija koje na suptilan način mogu da prenesu poruku da Vam je do nekog stalo. Hortenzije su odličan izbor ukoliko želite da izazovete srdačnost u osobi kojoj poklanjate buket, a ukoliko se divite nečijem talentu poklonite buket belih karanfila. Ako se odlučite za orhideje imajte na umu da je poruka koju šaljete ovim cvetnim aranžmanom obojena ushićenjem, iskrenim emocijama i divljenjem prema nečijoj lepoti.

CVEĆE KOJE ŠAPUĆE „VOLIM TE”

Nepisano pravilo je da cveće uglavnom poklanjaju muškarci voljenim ženama. Nema greške ukoliko se muškarac odluči za samo jednu crvenu ružu ili buket crvenih ruža. Međutim, veliki je izbor cveća koje će poslati ovu jaku poruku voljenoj dami a u užem izboru našli su se žuti irisi koji simbolizuju strast dok su crvene lale simbol ljubavi kao i crvene ruže. Ukoliko se odlučite za bele kale, voljenoj osobi ćete poručiti da se divite njenoj eleganciji dok će buket šarenih lala preneti da ste fascinirani očima osobe kojoj darujete buket.

CVEĆE KOJE VRIŠTI „NE NE NE”
Jezik cveća je suptilan, ali to ne znači da su suptilne izjave uvek i pozitivne. Pored lepih emocija poput zahvalnosti, divljenja, ljubavi i obožavanja uz pomoć cveća možete izraziti žaljenje, tugu, odbijanje ili jednostavno deklarisati nesrećnu ljubav. Cvet koji na ljubav stavlja etiketu „nesrećna” je žuta lala dok je za odbijanje romantične veze ili prijateljstva zaslužan buket šarenih karanfila. Buket ljiljana je simbol večnog života, te je vrlo prigodan za opraštanje od preminule osobe.

Cveće je mali znak pažnje, ali igra veliku ulogu u bojenju svakodnevice.
Nadamo se da će Vas informacije koje smo podelili sa Vama inspirisati da češće šaljete suptilne cvetne poruke voljenim osobama i delite osmehe.

Vaš
cvetnizid.com