Pet trikova za bolje fotografije

Naša svakodnevica su društvene mreže i prezentovanje sadržaja na njima. Bilo da vodimo privatne ili biznis profile, svakom od nas je cilj da fotografije izgledaju reprezentativno. Cvetni tim Vam je za danas pripremio nekoliko zanimljivih trikova koji će Vam omogućiti da fotografije koje delite na društvenim mrežama budu savršene.

Mirna ruka i oštro oko.

OSVETLJENJE // igra svetlosti i senki

Prilikom fotografisanja zapitajte se da li je predmet, pejzaž ili osoba koju želite da fotografišete izložena dovoljnoj količini svetlosti. Fotografije koje su nastale na svetlosti jutarnjeg sunca ili pred sumrak odišu specifičnom atmosferom koja će učiniti Vašu fotografiju živom te će ona ostaviti mnogo bolji utisak na posmatrača. Ukoliko niste blizu izvora prirodne svetlosti i veštačko osvetljenje može biti od velike pomoći ukoliko je usmereno direktno na predmet ili osobu koju fotografišete.

KAMERA // profesionalna kamera ili dobra stara kamera mobilnog telefona?

Česta zabluda je da kamera mora biti profesionalna da bi fotografija izgledala dobro. Sasvim kvalitetne fotografije možete napraviti i uz pomoć kamere sa mobilnog telefona. Naš savet je da se pobrinete da je objektiv čist pre nego što napravite fotografiju, jer se neretko dešava da nam se objektivi zaprljaju kada telefon stavimo na površinu poput stola, kauča ili u torbu. Ukoliko je objektiv čist, fotografije će biti jasnije, a to jedan od preduslova za dobru fotografiju. Još jedan od preduslova za oštru fotografiju pored čistog objektiva je svakako i mirna ruka prilikom i neposredno nakon fotografisanja, te se potrudite da telefon držite stabilno u ruci par trenutaka nakon fotografisanja.

Nije sve u opremi, nešto je i u trenutku.

POZADINA // dobra postavka je pola posla

Prilikom izbora pozadine nećete pogrešiti ako se odlučite za belu površinu na koji će se naći predmet koji želite da fotografišete. Ukoliko želite da fotogafišete proizvod, poput cvetnog aranžmana razmislite o sitnim predmetima koji se mogu naći na površini koja će se zajedno sa cvećem naći na Vašoj fotografiji. To mogu biti elegantne perle, raznobojno perje, šolja jake, crne kafe ili šta god Vam se učini kao da će se savršeno ukolopiti sa aranžmanom čiju lepotu želite da prikažete posmatračima. Savet profesinalnih fotografa glasi : Trudite se da napravite kontrast među teksturama koje fotografišete. Ukoliko je u kadru akcenat na cveću koje odiše svežinom idealan kontrast u ovoj sceni napaviće predmet oštrih ivica poput notesa ili sličan predmet sa jasnim ivicama.

INSPIRACIJA // vreme uloženo u planiranje nije izgubljeno vreme

Fotografija je vrsta umetničkog izražaja, i kao i svaka umetnička akcija podrazumeva da joj pristupate sa određenom količinom nadahnuća. Ponekad smo vrlo inspirisani da napravimo spontanu fotografiju ali postoje i dani kada ništa ne deluje dovoljno dobro. U toku takvih dana potražite inspiraciju u svakodnevnim stvarima. Percepirajte boje u prirodi, kombinaciju različitih tekstura ili jednostavno posetite neku od nadahnjujućih stranica koja Vam može pomoći da pronađete inspiraciju. Mi Vam predlažemo da zapratite našu stranicu na facebook-u i profil na instagramu.

EDITOVANJE // da ili ne?

Cvetni tim kaže jednoglasno DA! Međutim, kao i u svim stvarima u životu važno je postići ravnotežu i imati meru. Često se, u želji da postignemo što efektniji utisak, zaigramo pa i preteramo i fotografija izgubi prvobitni oblik. Bilo bi mudro izbegavati ovakve situacije, a to ćete postići ako fotografiju pre editovanja objektivno sagledate i odlučite šta želite da postignete. Ponekad je samo podešavanje kontrasta dovoljno da Vaša fotografija zablista. Možete koristiti brojne filtere koji će transformisati Vašu fotografiju u svedeno crno belo ili sepia remek delo. Opcije i kombinacije su bezbrojne, a umerenost je imperativ.

Pored promene kontrasta, usklađivanja osvetljenosti fotografije i upotrebe filtera nudimo Vam još nekoliko predloga koji bi od Vaše fotografije mogli da naprave estetsku bajku.

Razmislite o interesantnim ramovima koji će akcentovati dinamiku postavke. Popularan trend su polaroid ramovi koji čitavoj fotografskoj kompoziciji daju vintidž šarm.

Neretko i sasvim jednostavna fotografija postaje neobična ukoliko na nju dodate zanimljiv natpis, šaljivu ili motivacionu poruku. Mogućnosti su bezbrojne.